Krönika

Magnus Jacobsson - en medelålders yngling med musiken som tredje lunga. 
När han inte går upp i brygga över estetiken kring stiliga gubbkepsar,
gammal klassisk soul och punkrock med hål i jeansen, driver han
Ordförrådet som frilansande skribent. Han är också redaktör för
Salafestivalens bilaga.

 

 

SOMMAREN SOM ALDRIG SÄGER HEJ

Jag tänkte mig att slå an en ton av sommar. Med smak av vanilj. När den här texten får liv är det vår i blomman, höst i luften och sommar i drömmen. Delar av vintern ligger kvar där borta i fonden. Snön ligger som levrad mjölk och inte ens solen rår att göra plats åt hjortron längs Åreskutans böjda berg och branta backar. 

Det är med kalla fingrar och späntat björkved som sprakar i pannan som jag ser ut över Ovikens stora sälryggar på andra sidan sjön. Det är sista dagen i juni. Midsommar har vi alldeles nyss fått oss till livs och det är väl med den svenska sommaren som med allt annat vi längtar och sätter stor tilltro till. Den upptar mycket tid och det är bråttom att leva den.  Att vi sedan missar att njuta innan det är försent. Sommaren har blivit den årstid vi glömmer att leva medan vi väntar att den ska komma. Vi sätter allt på ett kort och hugger oss där bak.  Jag tänker på de två trollen som skapade Storsjöodjuret i kitteln där på Frösö strand. Jata och Kata. Jag tänker på dom där jag sitter; en inandning från att doppa tårna i samma kalla vatten. Ett monster med katthuvud som kunde slingra sig runt ön och bita sig själv i svansen. Då på tiden - när det folkloriska och mytologiska - hade ett annat högsäte i människans liv, skapades dimensioner av det oförklarliga för att hoppas på annat. Eller för att man inte visste bättre. Nu vet vi ju att sommaren far med ett styng av osanning.  Att den inte alltid är att lita på. Att den smyger upp bakom ryggen när vi minst anar det. Oberoende vad det står skrivet i abborrens fena. Utan att ta i hand och säga hej.

Jag tänker att jag får leta efter sommaren i mitt eget bröst och under mina ögonlock. Tänker att när du läser denna text har säkert sommaren slingrat sig ikapp med bokstäverna och allt är som sommaren ska. Varm och kladdig med getingbo och motorbåt. Med glass och öl och rosé i plastmugg. Om jag slänger iväg en tjugotvå grams wobbler åt väst, ifrån där jag nu sitter - över gran och fur, över björk med musöron - så når jag ända fram i Hissmofors. Där det gamla Folkets hus i den avfolkade glesbygden står på trekvart innan man rätar upp det till hans minne och nässlorna vid knuten svider vid bara åsyn. Jag skriver i trakten av Allan Edwalls ande och väsen. Det är för mig mycket sommar i den bilden.

”Nu är den sköna sommarn här, med lust och fägring stor. Och bruna ben och tunna skor och musen som i holken bor. Och doft av hägg och kaffekask och burken full av mask”.

Det är i samma trakt där människorna ställer samma förväntningar om Stor-
sjöyran och allt däri kring, som vi i en stad byggd kring silver, åstundar den helg då solen ska stå som allra högst.  Då Salafestivalen ger våra knotiga stjälkar spänst och glädje. Förra året över sju tusen. Vi blir tillfreds. Och glada. Fågelvägen från Östersund till Sala spänner över trehundra-
sjuttioåtta kilometer, medan förväntningarna på städernas yrsel och glam endast möter en tunn hinna luft mellan tumme och pekfinger.  Längtan är universell och ser lika ut överallt och gör ingen skillnad.  Vi väntar på sommaren oavsett breddgrad och helt oberoende om det är Sting som står på scenen vid ett jämtländskt torg eller små barn som sitter i sadeln på en häst i en bergslagen park.  

Salafestivalen är inte beroende av vädret. Salafestivalen är beroende av dig.

Jag har dragit ett streck fågelvägen mellan städer och folk med samma drömmar om sommar och jag har tänkt att den blir inte bättre än vi gör den.

Ett torg mitt i stan kan bli det hjärta som pumpar blodet så kullerstenen får liv.

Jag tänker på Jata och Kata. Dom hade förvandlat knallens slokhatt till sommarnatt med dansfnatt.

Du kan samma sak. Bara du vill.

Vi ses.

Magnus Jacobsson


NÄR CIRKUSEN KOM TILL STAN

Att vara liten och inte riktigt kunna fånga det som är verkligt och det som är ett luftslott av fantasi skapat, kan tyckas vara ett problem. För en vuxen. Men inte för den lilla. För barnet. Där är det en tillgång. Men… är det förnimmelser, minnen eller bara något man läst och fått sig berättat?  Något som tagit fatt i ett liv och vandrat ut i medvetandet, som om vore det en sanning. Jag befinner mig just i ett sådant, ja, vi kan kalla det, ett… ingenmansland. Jag sitter och tänker på – ja, eller tänker, jag försöker övertyga mig själv om hur det egentligen var med mig och det där mötet med Bengt Simon Johansson. Ni vet han – mannen från Djupbäck i sameskrud som rallade räls och som med lite matjord i fickorna fick sjunga upp för Topsy på Nalen, när 50-talet käkade en av sina sista måltider. Han som sjöng med kviddevitt och kvaddevatt om gullegull, lite koko och lite gök. I två rum och kök.      

Jokkmokks-Jokke.

Såg jag inte honom på Silvervallens grusplan i tiden kring Herrskap och tjänstefolk och Idi Amins militärkupp mot Milton Obote. Sjutti eller sjuttiett. På gruset där isen fick frysa om vintern. Där vi fick slipa våra skridskor och våra handledsskott, innan våren kom, då vi stötte vår kula och kastade våra spjut. På IP.  Jag tror det. Visst var jag väl där!?  När det hände så stort.  När cirkusen kom till stan. Med en doft och en vink av den stora världen utanför. Som Leif ”Burken ”Björklunds stora mage till exempel. Eller Lill-Babs snygga ben. Den ståtlige gitarristen Rock-Ragge och hans lika ståtliga mustasch av blonderad stålull. Det var på Barnens dag.  Ja just ja, Barnens dag. Finns det nu? Längre? Jag vet inte, jag är ju vuxen och mina barn är mer intresserade av nätter än dagar. Eller vad det kanske där, på den stora grusplanen vid kvarteret Stigaren, där sedan gula hus byggdes och blev en form av halvsyskon med  –  på andra sidan ån, en stenkast med en flatmacka  - kvarteret  Aftern , där jag bodde, huserade och förädlades under en viktig del av mitt liv. Där de parkerade en stor långtradare med en väldig uppstoppad blåval i. Som man kunde gå in i och upptäcka, inte bara världen utanför, utan också valen inuti. Eller var det på Vallaskolans ängder av asfalt. Där man kickade boll och spelade brännboll i träskor och hade lärare med lila sammetsbyxor med så vackra namn som Edgarsdottir.  Var det där Bertil Bertilsson och Rockfolket stod i fronten och skymde den sköna framtidsbilden och gav mundiarré en röst och dåliga vitsar ett ansikte. Och roliga byxor och Mors Lilla Olle och hälsan för halsen Bronzol och en oförarglig lattjo parentes i svensk populärhistoria. 


Om förtiofem år kommer kanske människor att befinna sig i en samma gråzon. Mellan det påhittade och det på riktiga. Salafestivalen. Visst var jag väl där? Den som satt ett avtryck och lät sig minnas? Hur var det nu med det där mötet med Mörthzz? Dom där gamla uvarna som med kärleken till hårdrocken slog an sina ackord med lika mycket ett garv som med en bluestolva i botten. Eller Pretty Princess. Dom där fyra tjejerna från Skövde som några år efter framträdandet på Stora torget skulle axla Sahara Hotnights mantlar och slå världen med häpnad.  Drog jag verkligen en moonwalk, till tonerna av Looptroop - förbi Guns väskor med en chorizo i mungipan? Sjöng jag verkligen Dahlqvists ”Engelska flottan har siktats vid Vinga” på allsången med Johanna Rapp i stadsparken, medan solen höll i taktpinnen och dammarna speglade en blå himmel som vore det en palett av azur? Vek jag inte en drake som den begynnande origamist jag var? Läppjade en öl? Lite gulligull, lite kaffe och gök! På platsen med världens alla kök.


Ingenting går säkert i minnenas boning. Vi får helt enkelt fråga dom som var med. För dom blev många.

Den där helgen i juli. När cirkusen kom till stan.

Magnus Jacobsson


SEARCHING FOR THE YOUNG SOUL REBELS

Jag vet inte vad klockan är hos dig. Här är hon fem. Solen byter öga med månen. När den nu etablerade medelåldern trär sin kroppstrumpa över din lekamen och påminner om livets förgänglighet, så har du inget val. Du skvätter en kåpa gryningsdagg i klosettporslinet och dricker ditt morgonkaffe, med ett fönster öppet mot världen.  Jag släpper ut Costello – min katt, som blir blöt om tassarna och anfäktar och anammar fåglarnas rörelse och sång i måbärsbusken. Han plirar med sina gula mynt till ögon och vackra morrhår och sommarens linda ligger inte bara och gryr i hans bröst. Jag känner den också. Liksom blommans doft om den ljusa tidens oskuld. Och framtid.
   
Jag vet inte var längtan ligger hos dig. Hos mig bor den i min föreställning om det vänliga civiliserade samhället, det goda livet och det ständiga sökandet efter toner, melodier och känslor som ackompanjerar allt det där vi kallar livet. Jag får ofta höra att jag är så ohämmat luststyrd.  Som en blåssektion.  Som det graciösa golvstampet i en Northern Soul-dänga. Hedonism är ju inte bara en filosofisk och psykologisk term som sätter njutning som centralt mål för människans strävanden. Det är också ett sätt att leva. 

Som Dexys Midnight Runners. Till exempel. Som den källa de är. Hos många av oss. Liv. Så mycket liv.  

Att ens nämna vår egen amoraliska enfant terrible Johnny Bode i samma andetag som dessa snickarbrallor från Birmingham är att vandra långt över gränsen.  Hans sexistiska kupletter I Bordellmammans visor och hos Styrman Jansson frestelser har förvisso sina små putslustiga poänger i all sin svärm av nödrim och ekivok.  Men att hans pseudonym - Florence Valentin - från schlagersalongernas 30-tal skulle få en yngling från Hanninge att delge världen sin vision, har vi däremot väldigt mycket att tacka. Love Antells oumbärliga flaggskepp med den slagkraftiga kokongen fylld av lika delar Kevin Rowland och The Clash som stor dos klassisk soul.  Den puppan rymmer också ett osedvanligt starkt civilt kurage och viljan och medvetenheten att ta politisk ställning i sina sånger. 
   
Till saken hör ju också att Florence Valentins tidiga singel  - ”Allt dom bygger ska vi meja ner”  - kan vara det bästa sväng vi hört på den här sidan ”Godis är gott” med Aston Reymers Rivaler.
   
I år spelar Love Antell på Salafestivalen. 
   
Det ska vi vara glada för.  
   
Han är trots allt en av det bästa vi har.  Lördagen den 25 juli äntrar han scenen i armkrok med Per Persson från Perssons Pack. Landsbygdens omisskännlige agitator som med raka rör och klackjärn på bootsen förde den elektricifierade akustiska folkrocken ända in i våra lätt countrymarinerade hjärtan. Antells rebelliska och obstinata plakatpop ledsagas av det snusförnuftigt  vardagliga och traditionella som får Fristedts herrekipering och Fernströms Sports skyltning att likna frisinnad och helt bananas.  Det kan bli grejer det.
   
Jag vet inte vad klockan kommer att vara hos dig. Hos mig kommer den att vara midnatt passerad. Månen byter öga med solen. Salafestivalen är över. Och vi har levt luststyrd i dagarna två. 

Så får det bli.

Magnus Jacobsson

 

Sida 1 av 1

HUVUDSPONSOR

ÖVRIGA SPONSORER